Saturday, May 4, 2013

Random pictures

dicakar oleh An-Nur Sofiyya at 4:31 PM 0 12 Komentar
Assalamualaikum.. jangan lupa selitkan lafaz ALHAMDULILLAH di setiap helaan nafas kita. Terima kasih ALLAH, kerana masih menghidupkan hamba pada hari ini. Okay..hari ini, satu hari suntuk aku berjalan dengan ummi. Pegi pasar, pegi family setor, mydin..haha, kat Jasin dah ada Mydin ! Sesat sesat aku dengan ummi pi carik, sib baik jumpa :))



Niat sebenar nak pi caghik teh PickWick ni. Tapi takdelah pulok, perlukah aku mengugut pemilik hotel tersebut untuk memberitahu aku di mana dia membeli teh perisa vanilla yang heaven ini :3



Random sketches. Dah lama tak melukis, time bosan bosan aku pi la dok cakau drawing paper..haha,comey kan



Pokcik keta aku dah daftar!!! haha..siaplah pokcik, bertahanlah dengan perangai daku yang blur tahap tak boleh bawak berbincang. Adehhh..kenapa mesti amek lesen, aku tak suka bawak keta :'(



Let me introduce you, my new product..haha,  x memasal aku jadi tokey kicap -..-



Aku bukan seorang yang sweet tooth. Aku benci makanan manis malah gigi aku sensitip kalau makan manis..Tapi disebabkan itu hari aku pitam kerana kekurangan gula dalam badan. Dokter nasihat aku supaya banyak makan benda manis. Ohmai~


Alhamdulillah..seronok sangat dapat kuwa dengan ummi. Itew sayang ummi sangat sangat.

Thursday, May 2, 2013

DIY :Croquete Kentang Berinti Keju

dicakar oleh An-Nur Sofiyya at 1:48 PM 0 12 Komentar

Assalamualaikum semuaa…Alhamdulillah, ALLAH masih memberi peluang pada kita untuk bernafas pada hari ni. Dah ucap terima kasih pada ALLAH ke belum?? Kalau belum, ucaplah Alhamdulillah sekarang :))

Okay, hari ini aku ingin berkongsi satu resipi dengan korang. Perghh! Nuur masak la, infinity!

Hakikatnya aku seorang gadis, dan aku memang suka memasak daripada memandu. Aku tak suka memandu kerana sebelum dapat lesen pun aku dah tahu aku seorang Bad Driver, yang korang akan sentiasa sambut aku dengan hon, segala kata cacian yang telah engkau berikan membuatku rasa kosong,kosong..eh? Bayangkanlah bawak basikal yang basic tu pun aku failed, inikan bawak kereta. Okay, jauh melalut..Ekceli resipi ni memang takde kena mengena langsung dengan pakcik yang akan ajar aku drive minggu ni. Pakcik, saya mohon pakcik bawaklah segala ubat pakcik sebelum kita belajar nanti :3

Bila aku masuk dapur, memang like a boss macam dapur tu aku yang punya padahal rumah ini kepunyaan ummi ku termasuklah dapurnya sekali. Kalau kat dapur, aku memang sangat poyo berlagak ala-ala master chef, bila masak tak boleh kalau orang tengok. Normal la, korang pun mesti rasa awkward kan bila korang buat something orang beria tenung. Saje nak cari salah lettew. Eheh.

Siapa kat sini yang tak berapa suka sangat makan kentang? Good, kita sama. Aku tak tahu kenapalah aku tak suka makan kentang padahal keturunan aku dengan keturunan kentang tu takde pun bermusuh baik-baik aje. Maybe sebab aku jenis cepat muak, kentang kan muak kalau makan banyak-banyak. Satu hari tu, kawan aku tegur sebab aku tak makan potato salad..dia kata kentang bagus untuk badan dan disebabkan aku tak makan kentanglah badan aku kering seperti tengkorak. Adehh T.T

Pagi tadi aku nampak banyak kentang kat dapur. Rasa macam sakit hati pulak tengok kentang banyak-banyak tu..haha, tapi disebabkan aku tak suka campur kentang dalam sup,gulai dan sebagainya, aku mencari alternatif lain..maka terhasil la resipi Croquete Kentang inti Keju Suka Hatiku *panjang plak name resipi*

Okay mari lihat bahan-bahan dan metodologinya..Perkakas,apparatus xde ea,kite bukan nak buat eksperimen kat sini :p


Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah :

Kentang
Garam
Lada sulah
Cheese *aku guna Chesdale jerr*
Bread crumbs
Teloq
Tepung


Step 1: Rebus kentang bersama lada sulah dan garang sehingga empuk. Sukatan ikut suka hati la ye. Sebab tu nama resipi ni Croquete Kentang Suka Hati. Lenyek-lenyek kan kentang yang empuk tadi sekuat hati, bayangkan kentang itu adalah muka orang yang korang tak suka. Yeahh!! Lenyek!! sampai jadi macam gambar pertama

Step 2: Gentel gentel kan kentang menjadi bulat seperti di atas. Oh, jangan lupa masukkan keju di tengah-tengah okay. Selepas gentel, salutkan kentang dengan tepung. aku suka pedas, so aku gune tepung Kentucky.

Step 3: Selepas itu, celup dalam telur yang telah dipukul oleh gangster

Step 4: Salutkan dengan Bread Crumbs


Taraaa!! Beginilah hasilnya..tapi belum boleh mkn lagi ye anak-anak


Panaskan kuali dengan suhu Infinity..deep-fry kan bebola kentang hingga kekuningan



Dan....inilah hasilnya. Memang sedap!! Rangup diluar, lembut di dalam, melting di tengah.
Oh untuk side dish, korang boleh goreng lebihan telur yang korang gune untuk salut bebola tadi then gaulkan dengan sedikit mayonis..Sedap la kowt,hee~

Korang boleh buat banyak-banyak then simpan dalam freezer, bila rasa nak makan je amek terus goreng. Tak payah susah susah buat banyak-banyak kali..hehe. Selamat Mencuba :D

Thoughtless Thursday

dicakar oleh An-Nur Sofiyya at 9:40 AM 0 12 Komentar
Assalamualaikum Semuaaa...meet my best friends :D

 

My name is Nuur Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez